Gode råd til at komme sig efter fjernelse af visdomstand

Rigtig mange mennesker kommer ud for at skulle have fjernet en eller flere af deres visdomstænder på et tidspunkt i løbet af livet. Det er derfor ikke i sig selv unormalt, og det er ikke et farligt eller voldsomt indgreb.

Men problemet med visdomstænderne er, at de sidder placeret dybt inde i munden, og at de tit sidder dybt i tandkødet. Det gør dem sværere at fjerne, og derfor bliver langt de fleste kraftigt lokalbedøvet under processen. Nogle ender endda med at komme i narkose under processen for at minimere smerter og gener.

Når bedøvelsen aftager

En fjernelse af visdomstand tager ikke lang tid. Faktisk er det oftest, når bedøvelsen aftager, at den hårde proces begynder. For på grund af visdomstændernes placering er det næsten umuligt ikke at komme til at rive, trykke og lave sår i tandkødet omkring dem.

Disse skader er ikke farlige, og de går væk igen i løbet af et par uger. Men lige når bedøvelsen aftager kan smerterne være ganske voldsomme. Mange bliver overraskede over omfanget og er ikke ordentligt forberedte. Men man kan gøre meget for at gøre helingsprocessen nemmere at komme gennem.

Tag imod smertestillende fra tandlægen

Tandlægen ved godt, at man ikke lige kommer ovenpå igen efter at have fået fjernet en eller flere visdomstænder. Smerteniveauet kan variere meget fra person til person, men smertestillende medicin er næsten altid en god idé de første par dage.

Tandlægen ved lige præcis hvilken type af medicin, der virker bedst. Nogle gange kan der være tale om piller, som tager hævelsen og dæmper smerten mildt. Andre gange kan man få udskrevet stærkere medikamenter, der for eksempel indeholder en smule morfin. Det bedste er at finde ud af, hvad man har brug for, i dialog med sin behandler.

Gode ting at drikke

Et problem ved ømme områder i munden er, at det er et af de steder på kroppen, som udsættes for mest i løbet af dagen. Hver gang du spiser eller drikker påvirkes tandkødet af varme eller kulde, krydderier og salt og meget, meget mere.

Ingen af disse ting er gode for et sår eller trykket område. Når du vælger drikkevarer, bør du derfor vælge noget med en mild og sød smag. Mange synes desuden, at det er lækkert med noget koldt helt i starten. Derfor kan saftevand og smoothies være rigtig gode.

Gode ting at spise

Det samme gør sig egentlig gældende for madvarer. Man kan sjældent indtage fast føde de første par dage efter indgrebet uden, at det gør ondt. Derfor kan det være lækkert med mættende, flydende ting som suppe, is og yoghurt.

Efterhånden som man heler mere og mere kan man supplere med mere faste ting. Meget hårde og seje genstande som for eksempel gulerødder, bøffer og ristet brød bør man nok holde sig fra et stykke tid. Hvornår man kan begynde at spise normalt igen, er op til en selv. Man bør vurdere det ud fra ens smerteniveau.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *