Sådan kan du spare penge på dit elforbrug

En af de poster i dit budget der er nemmest at påvirke, er dit elforbrug. Du kan med fordel give dit elforbrug et tjek, og hurtigt komme til at spare penge på denne post. Med nogle få, men gode, nye vaner, kan du spare flere tusinde kroner om året. Din økonomi vil takke dig, og det samme vil miljøet. Nedenstående sparetips er udarbejdet sammen med MONEYBANKER som er en søgemaskine med kviklån på det danske marked.

Vil du læse flere tips, kan du med fordel holde øje med Forbrugerrådet Tænk, som ofte kommer med gode råd og tips.

Sådan fordeler et typisk elforbrug sig

Først og fremmest kan det være en god ide at få et overblik over hvordan dit el-forbrug fordeler sig. Derefter kan det være nemmere at sætte ind og skride til handling, hvis en post i el-forbruget er helt skævt. Et typisk elforbrug i en husstand fordeler sig således:

  • 40 procent til tv, it og anden underholdningselektronik
  • 18 procent til vaske- og opvaskemaskiner
  • 14 procent til køle- fryseapparater
  • 12 procent til belysning
  • 11 procent til madlavning
  • 4 procent til opvarmning
  • 1 procent diverse

Gennemgå din el-aftale

De fleste har en standard aftale med deres elselskab, men hvad mange ikke ved, er at konkurrencen på elmarkedet er benhård, og derfor kan man forhandle sig til en bedre aftale, end den man allerede har. Afhængigt af hvilket produkt du har og hvilket selskab du benytter, kan priserne svinge meget. Vi har i Danmark valgfrihed når det kommer til elleverandørere, og du kan derfor skifte selskab, hvis du kan få en bedre aftale et andet sted, udtaler bl.a. Morten Konradsen.

Sluk på kontakten

Når du ikke bruger dine elartikler, står de ofte på stand-by, men dette er en af de helt store strømslugere i dit hjem. Særligt apparater før 2009 bruger enorme mængder strøm når de står på stand-by. Hvis du sørger for at slukke alle dine apparater på stikkontakten når du ikke benytter dem, kan du derfor spare penge. For eksempel bruger du formentligt ikke dit anlæg eller dit tv, fra du går i seng om aftenen, og frem til eftermiddagen næste dag, hvilket er mange timer dine apparater derfor står “tændt” uden du bruger dem.

Skift dine pærere ud

Bare det at du skifter dine pærere ud med enten A-pærere eller LED-pærere, kan spare dig op til hundredvis af kroner om året, og udviklingen inden for dette område er efterhånden kommet så langt, at du ikke vil kunne se forskel i belysningen.

Spar penge på din tøjvask

Du kan gøre tre ting for at spare penge når du vasker dit tøj. For det første bør du fylde maskinen op. Mange vasker kun 3-4 kilo tøj ad gangen, selvom mange maskiner kan indehold op til 6-8 kilo. Derudover kan du spare penge ved at skrue ned for temperaturerne du vasker ved. Det koster flere penge at vaske ved 40-60 grader, end det gør at vaske ved 30 grader. Til sidst kan du spare penge ved at hænge dit tøj til tørre på en tørresnor, frem for at bruge tørretumbleren.

Skift dine hvidevarer ud

Det er et krav at store husholdningsartikler skal være energimærkede. Mærkningens skala fra fra A++ ned til G, og indikerer hvor energibesparende apparatet er. Ved at skifte til en hvidevare med bare to klasser bedre energimærke, kan du spare 300 kroner om året, pr. apparat.

El-sparepumpe

De cirkulationspumper der sidder i varmeanlæg, og sørger for at der er varmt vand når du åbner hanen, er ofte ikke tilpasset dit behov og bruger derfor mere strøm end nødvendigt. Hvis du derfor skrifter din pumpe ud med en nyere pumpe, eller en el-sparepumpe, kan du spare penge på både el og vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *