Svag eller knækket tand? Få en tandkrone på

Tænderne er noget af det vigtigste vi har, og er langt hen ad vejen en undervurderet del af vores krop. Man skænker ikke tænderne særlig stor opmærksomhed, medmindre man har ondt i dem, men de er til gengæld noget af det mest dyrebare vi har.

At knække en tand er for mange derfor katastrofalt, da det er svært at tygge ordentligt, og generelt ikke ser særlig pænt ud. Heldigvis er det muligt at reparere i dag, hvor man vil sætte en ”krone” på tanden.

At sætte en krone på tanden er ikke ligesom en kongekrone vi ser på hovedet af dronningen eller på TV, men derimod en omsluttende hætte på tænderne, der ser ud som en rigtig tand, og har samme styrke. Ordet kommer fra tanden selv, hvor tanden er delt op i hhv. Krone og Rod.

Hvordan bliver en tandkrone lavet?

Kronerne laves i et laboratorium af en uddannet dentaltekniker, der har viet sit liv til at genopbygge dine flotte tænder til deres retmæssige styrke. Materialerne der bliver brugt er udvalgt for at give kronen den styrke og det udseende som kræves af en tand. Materialerne der oftest bliver brugt er enten af metal eller af ren keramik (porcelæn).

Det kan dog også være en kombination af overstående, det kommer an på hvad dentalteknikeren finder mest oplagt i den givne situation. De vil altid vælge den kombination af materialer, der passer sig bedst til netop dine tænder.

Hvornår er det nødvendigt med en tandkrone?

En krone-behandling er nødvendigt, hvis tænderne er fuldstændigt ødelagt, til et niveau hvor en fyldning ikke er nok til at udbedre skaden, og fordums styrke. Det er op til den enkelte tandlæge at vurdere, hvornår tanden står til at redde, og hvornår det ikke kan betale sig i det lange løb.

En anden årsag til at en krone er nødvendigt kan være, hvis man har haft store gamle sølvfyldninger som skal skiftes. De gamle sølvfyldninger er typisk ikke særlig vellavede, og der er fjernet meget tand ved udførslen af det. Derfor kan det være nødvendigt at lave en krone på tanden, da det oftest vil være den bedste løsning.

Hvad koster det at få lavet en tandkrone?

At få lavet en krone er normalt en rigtig dyr procedure at rode sig ud i. En krone kan snildt koste op imod 6.000 kr., såfremt man ikke er medlem af sygeforsikring Danmark eller lignende rabatordninger.

Det er så dyrt, da der er en masse arbejde i at producere og lave en krone. Der skal laves en model af din tand hos tandlægen, hvorefter en tandtekniker skal bruge enormt lang tid på at lave kronen præcis som anført i det materiale de finder bedst.

Overordnet set er det en meget teknisk procedure og ligeledes tidskrævende, hvilket er den primære årsag til det store prismærke på behandlingen. Priserne varierer dog efter hvilken slags krone du vælger, men det er typisk ikke godt at gå på kompromis med kvaliteten, når det gælder ens tænder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *